Dodavatelé a partneři

Knauf rozšířil sortiment akustických desek o novinku: BLUE AKUSTIK

  ČTENÍ NA 3 MIN.  |  4.1.2022

Stěžejním trumfem suché výstavby je štíhlá sádrokartonová konstrukce a nízká hmotnost. K tomu přidejme také výborné akustické vlastnosti, které lze snadno variabilně ovlivnit vhodnou volbou desky. Skutečnost, že sádrokarton umí obecně lépe tlumit hluk než řada jiných materiálů, se dostává již do povědomí většiny stavebních firem. Samozřejmě, že při řešení konkrétní stavební akustiky hraje roli více faktorů. Nejen typ desky, ale také počet desek v konstrukci, hloubka dutiny příčky, rozteč stojin či výsledná tloušťka příčky apod. Společnost Knauf, která se tomuto tématu věnuje již mnoho let, nyní doplnila svou již tak širokou nabídku akustických desek o nováčka v podobě desky Knauf BLUE AKUSTIK.

Nová akustická deska BLUE AKUSTIK se svými parametry zařazuje mezi desky Knauf RED Piano a DIAMANT. Investor si tak může nyní vybrat mezi čtyřmi akustickými deskami, a to podle jejich technických parametrů, nebo podle svých finančních možností. Rozsah hlukového útlumu je skutečně velkorysý. Jak tedy zapadá BLUE AKUSTIK do tohoto portfolia? Nejlépe posoudit na konkrétním příkladu tradiční příčky W 112 s profily CW 75, dvojitým opláštěním a celkovou tloušťkou 125 mm. Zatímco RED Piano v této konstrukci tlumí až 57 dB (hodnota vzduchové neprůzvučnosti), BLUE AKUSTIK 60 dB, DIAMANT 61 dB a SILENTBOARD dokonce 68 dB. U příček s dvojitými profily, dvojitým opláštěním a při tloušťce stěny 255 mm (konstrukce W 115) jsou tyto hodnoty logicky ještě vyšší, čili od 71 do 76 dB. Na první pohled není rozdíl mezi BLUE AKUSTIK a DIAMANT příliš velký, tak v čem je tedy ten přínos? Hodnota vzduchové neprůzvučnosti je ve skutečnosti zprůměrovaná z izolační schopnosti desek na jednotlivých frekvencích. Jestliže se podíváme na hodnoty u frekvence 250 Hz (pásmo mluvené řeči) je rozdíl mezi RED Piano a BLUE AKUSTIK až 6 dB ve prospěch nové desky a to už je skutečně znát. BLUE AKUSTIK je tedy vnímaná jako ideální akustická deska pro řešení stavební akustiky zejména v bytových domech. Důležitý je rovněž fakt, že požární vlastnosti BLUE AKUSTIK jsou srovnatelné s již používanou deskou RED Piano. To vše vrhá na BLUE AKUSTIK velmi jasné světlo, které zcela zastíní dosud platné normy určené pro bytovou výstavbu.

Pro doplnění je třeba ještě poukázat na odlišnosti mezi BLUE AKUSTIK a deskou DIAMANT. Knauf DIAMANT je především všestranná deska, která kromě akustických vlastností nabízí rovněž vysokou pevnost, tvrdost, požární odolnost a houževnatost. Čili komplexnost, ale samozřejmě za vyšší cenu než BLUE AKUSTIK. A to je hodně dobrá zpráva pro ty, kteří potřebují řešit právě a jen akustiku. Abychom nezapomněli také na SILENTBOARD, která je tou nejlepší akustickou deskou na trhu. Jejím cílem je uspokojit ty nejnáročnější akustické požadavky, zejména v profesionální oblasti, například v nahrávacích či poslechových studiích, ale i pro fajnšmekry, kteří si chtějí pořídit profi audio sestavu nebo domácí kino.

Dodejme, že BLUE AKUSTIK je rovněž relativně robustní deskou s hmotností 12 kg na m2. Dodává se v rozměrech 1250 x 2000 mm a tloušťce 12,5 mm. Pro její šroubování je třeba používat šrouby XTN.

Naměřené hodnoty vzduchové neprůzvučnosti konstrukce sádrokartonové stěny-příčky W112

Naměřené hodnoty vzduchové neprůzvučnosti konstrukce sádrokartonové stěny-příčky W115

DALŠÍ ČLÁNKY