Dodavatelé a partneři

Bílá je bílá a jen dvakrát!

  ČTENÍ NA 5 MIN.  |  29.6.2023

Ve chvíli, kdy je stavebně hotov interiér včetně suché výstavby, přichází na řadu malíři. To není nic neobvyklého, ale přesto může být technologie každého z nich rozdílná. My vám nyní představíme produkt, který nejenže přinese perfektní výsledek, ale také značně urychlí celý proces malování. Každý bude jistě souhlasit, že bílá barva opticky zvětšuje interiér, prosvětlí jej a působí na člověka optimistickým dojmem. I přesto, že barevné interiéry byly jednu dobu velkým hitem, bílá se nikdy neokoukala a je stále žádaná. Třeba jen u jedné stěny v místnosti. Jenže není bílá jako bílá. Každopádně obvyklý postup na běžné stavbě je takový, že sádrokartonová stěna se penetruje a pak se vymaluje minimálně dvěma nátěry. To jsou celkem 3 technologické kroky. Nechcete zkusit pouze dva?

Penetrace s bílými pigmenty

Společnost BODY Color, s.r.o. přišla se zajímavým produktem značky Vitex, který umí realizovat dva technologické kroky najednou. Jedná se o bíle probarvenou penetraci Gypsum Board na bázi vodou ředitelných akrylových pryskyřic. Je to vlastně penetrace velmi hutně naplněná bílým pigmentem, který zajišťuje i v prvním „základním“ nátěru skvělé krytí (kryvost nátěru je přes 90 %). Vitex ve svých malířských produktech používá titanovou bělobu, která zajistí zářivě bílou barvu za každých okolností, navíc má skvělé krycí vlastnosti a vysoký rozliv z jednoho litru. Použitím Gypsum Board se nemusí stěna předem penetrovat. Po prvním nátěru si malíř může vybrat některou z malířských barev Vitex a je - „vymalováno“. Nabízí se celá řada kombinací, například s paropropustnou barvou Vista, omyvatelnou Vito ECO, Vito PLUS proti plísním anebo Vitex ECO, což je barva s unikátní antibakteriální certifikací, na jejímž základě je možné dokonce barvy Vitex používat v tak náročných prostorech, jako jsou operační sály, školy, školky apod. Investor má tedy 100% jistotu kvalitní barvy. Malíř naopak ocení nejvíc jednoznačné urychlení procesu, protože místo tří kroků bude realizovat jen dva, ale k dobru má ještě zmíněnou vysokou kryvost a vydatnost. 

Je Gypsum Board vhodný pouze na sádrokarton?

Gypsum Board je určen primárně na penetraci sádrokartonu, ale stejně úspěšně je možné ho používat u štukových omítek, na beton apod. Jediný „problém“ má Gypsum Board se sádrovými stěrkami, které z něho rychle vytahují vodu a tak se snižují jeho přilnavost. Proto je nutné nejdříve takový povrch penetrovat hloubkovou penetrací a pak teprve nanášet Gypsum Board. V případě, že se bude jednat o nové štukované stěny, je zase zapotřebí povrch trochu upravit – přebroušením jej zbavit hrubých kamínků a Gypsum Board více naředit než je obvyklé (max. 25 %), protože i štuk hodně vody nasaje. K tomu je třeba ještě říci, že na rozdíl od řady konkurenčních penetrací je možné Gypsum Board stříkat, neobsahuje žádná abraziva.

Jaká je časová prodleva mezi prvním a posledním nátěrem?

Správný postup je takový, že po natření stěny Gypsum Boardem by měl malíř počkat s dalším nátěrem 24 hodin. To hlavně proto, aby se dobře odvětrala všechna voda. U interiérových malířských barev zaschne povrch na dotyk 30 až 60 minutách.

Nebude to příliš drahé?

Je to jako se vším. Kvalita něco stojí, ale orientovat se při volbě barvy pouze podle ceny není to nejlepší řešení. Vedle toho si musíme uvědomit, že s Gypsum Boardem malíř nebude natírat stěny třikrát až čtyřikrát, jak je zvykem v běžných postupech, ale pouze dvakrát, a že tedy ušetří nejen čas, ale i barvu a peníze zadavateli práce. Se zmíněnou vysokou kryvostí nemusí mít žádné obavy. Někteří malíři používají Gypsum Board dokonce k tomu, aby překryli dříve realizované tmavé odstíny podkladu. Takže v konečném součtu nejsou celkové náklady o tolik vyšší, jak by se mohlo na první pohled někomu zdát.

Jaká je spotřeba?

Všeobecně platí, že produkty Vitex se vyznačují vysokou vydatností. Základem všeho je dodržet ředění a barvu pak může používat profesionál i segment hobby. Konkrétně Gypsum Board se ředí vodou od 10 do 20 %. Pro nanášení je vhodný váleček s vyšším vlasem. Gypsum Board se prodává v balení 3 litry (5,2kg) a 10 litrů (17,3kg). Vydatnost z jednoho litru se pohybuje od 12 až 14 metrů čtverečních. U následujících barev jako je například Vista je vydatnost jednoho litru 10 až 12 m2, ale například u antibakteriálního nátěru Vito Plus je to 12 až 14 m2

Když nechci bílou stěnu?

Ani to není žádný problém, protože produkty Vitex lze tónovat v odstínech RAL, NCS nebo Pantone. Na výběr je také z 4500 odstínů z vzorníku Vitex Global Collection pro interiérové i fasádní barvy a svůj odstín si nechat namíchat v některém z míchacích center. 

O kvalitě barev Vitex, která mimochodem vznikla už v roce 1932, svědčí celá řada realizací ve zdravotnických zařízení, ale také v o obytných developerských projektech. Inu není bílá jako bílá!

Více se dozvíte na https://www.barvy-vitex.cz anebo ještě lépe na INSTRUKTÁŽNÍM VIDEU.

BigMat má nyní produkty značky Vitex, tedy Gypsum Board a nebo barvu proti plísním Vito PLUS k dispozici pro zalistování.

DALŠÍ ČLÁNKY