Architektura

Hlavní cena za architekturu patří škole Melopee

  ČTENÍ NA 2 MIN.  |  29.11.2021

Letošní v pořadí již pátý ročník Mezinárodní ceny za architekturu BigMat je u konce, přičemž hlavní cenu si odnáší belgický architekt XDGA - Xaveer De Geyter Architects za odvážný projekt školy Melopee v přístavním doku města Ghent. Moderní konstrukce školní budovy boří zaběhlé standardy, aby využila na maximum každý centimetr úzce vymezené plochy, ale přitom nabídla vše, co taková škola pro své žáky potřebuje. Klíčem k funkčnosti budovy se stala pozinkována ocelová konstrukce, která rámuje vnitřní i venkovní prostory. Vítězný projekt byl oceněn částkou 30 tisíc euro.

Mezinárodní architektonická soutěž pořádaná BigMat International se koná jednou za dva roky a tradičně se jí zúčastňují také architekti z České republiky. V letošním roce se do soutěže přihlásilo přes 1000 projektů ze sedmi evropských zemí (Belgie, Česká republika, Francie, Itálie, Slovensko, Portugalsko a Španělsko), takže o konkurenci nebyla nouze. Přesto se čeští architekti neztratili. Národní cenu České republiky s výhrou 5000 euro získal projekt Prague Eyes v Praze od Petra Jandy / Brainwork. Jedná se o rekonstrukci dvaceti kleneb v nábřežní zdi podél Vltavy. Klenby slouží jako kavárny, dílny, galerie či veřejné toalety. Šest těchto kleneb je přístupných elipsovitými otočnými okny ohromné velikosti.

Mezi projekty, které získaly cenu finalistů (1500 euro), se zařadil také projekt ATELIERU 111 architekti s.r.o. – White Shed Opatov. Jedná se o novostavbu dílen určených pro opravu a údržbu velkých zemědělských strojů a vozů.

K slavnostnímu předání cen (12. listopadu) došlo v Pavillonu Cambon v Paříži za přítomnosti architektů, kteří se ucházeli o hlavní cenu, členů mezinárodní poroty a společností tvořících skupinu BigMat. 14 finalistů bylo vybráno z původního výběru 90 zúčastněných týmů architektů zveřejněného v červenci loňského roku.

Vítězům blahopřejeme a těšíme se na další ročník, který jistě přinese spoustu zajímavých a netradičních architektonických projektů. 

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY